Držať za ruku je to najvzácnejšie

pridal: Petra Balážová Galusová | dátum: 13. apríla 2021 | kategória: Hospice

V paliatívnej starostlivosti ide o dôstojné zomieranie, aby posledné dni neboli plné bolesti a samoty. Pritom všetkom je dôležité mať pri sebe tých najbližších. Azda najbolestnejšie sa Covid – 19 a ním súvisiaci zákaz návštev dotkol pacientov hospicov a ich príbuzných.

„Bola som svedkom toho, ako zomierala žena bez dotyku príbuzných. Dcéra sa jej nemohla dotknúť, držať ju za ruku a to bolo hrozné“ opisuje nedávnu situáciu Margaréta Kilianová, sociálna pracovníčka Hospicu – domu pokoja a zmieru u Bernadetky v Nitre.

V súčasnej dobe sú už za špeciálnych sprísnených podmienok návštevy povolené. A veríme že situácia sa bude naďalej zlepšovať a vráti sa do normálu. V nitrianskom hospici tak opäť budú môcť pacienti posledné chvíle života tráviť v kruhu svojich najbližších, ktorí tu dokonca môžu byť ubytovaní. Pokiaľ pacient vládze byť na vozíčku, k dispozícii mali knižnicu, spoločenskú miestnosť, terasu, či blízky brezový hájik. K tichej modlitbe zasa poslúži aj naša kaplnka.

Sprevádzanie v posledných chvíľach je vždy bolestné, no sú to chvíle, kedy odrazu zisťujeme, ako máme radi svojich blízkych a že držať za ruku je to najvzácnejšie.