Pod jednou strechou nájdu sociálne, psychologické či právne poradenstvo, pomôžu im tam aj s hľadaním bývania či práce.

Integračné centrum, ktoré je zameranú na dlhodobú pomoc cudzincom, slávnostne otvorili pri príležitosti Svetového dňa utečencov 20. júna. Záštitu nad ním prevzal Košický samosprávny kraj a za jeho vybudovaním stojí niekoľko organizácií, ktoré v Košiciach a na Slovensku pomáhajú ľuďom v ťažkej životnej situácii – okrem Arcidiecéznej charity Košice ide o Nadáciu Dedo, ETP Slovensko, Mareena, Človek v ohrození, Ligu za ľudské práva a neziskové organizácie Dorka a Oáza – nádej pre nový život.

Integračné centrum sa nachádza na Strojárenskej ulici, otvorené bude v čase od 8:30 do 16:00 h. Ľuďom, ktorí prídu zo zahraničia, tu pomôžu so sociálnymi či právnymi náležitosťami, poradia im aj pri hľadaní ubytovania či práce.

K dispozícii je aj bezplatná infolinka – 0800 222 550 a e – mailová adresa ic@nadaciadedo.sk.

Ďalšiu pomoc nájdu utečenci aj v Centre podpory na Moyzesovej ulici 24, kde im odborníci poskytnú psychosociálne sprevádzanie, hľadanie práce, humanitárnu pomoc ale aj kreatívne voľnočasové aktivity. K dispozícii sú každý pracovný deň od 8:00 do 16:00 h. Podobné centrá sú aj v Prešove (Svätoplukova 12), Michalovciach (Okružná 3567) a v Snine (Námestie J.Pavla II. 2059).

Centrá podpory na východe Slovenska sú súčasťou spoločného projektu jednotlivých arcidiecéznych charít na Slovensku pod záštitou Caritas Slovakia.

Post a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.